Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τελετή Εναρξης του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Καταχειροκροτήθηκε η Queen Mimiτου Yaniv Rokah, κατά τη χθεσινή τελετή έναρξης του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου! Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν παρών στην προβολή, ευχαρίστησε το κοινό αλλά και την καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους σινεφίλ της Καλαμάτας που του απηύθυναν ερωτήσεις μετά το τέλος της προβολής, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους.

Η βραδυά έκλεισε μουσικά, σε ρυθμούς τζαζ από το κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη, με τους Τζώρτζη Τσιρόπουλο, Τρύφωνα Τρύπου και Αναστάση Γούλιαρη.

Στη χθεσινή τελετή έναρξης, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου, το “παρών” έδωσαν και εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας, οι οποίοι, στους σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν, συνεχάρησαν την διοργάνωση.

Ειδικότερα, χαιρετίζοντας την έναρξη του Φεστιβάλ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, τόνισε ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ δίνει τη δυνατότητα σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου να δουν “με εικόνες την πραγματικότητα που έχουν συνθέσει οι κινηματογραφιστές με μεράκι και πάθος και να μας φωνάξει αυτή η πραγματικότητα να την ακούσουμε, άλλες φορές ως μουσική και να μας γαληνέψει κι άλλοτε ως κραυγή και να μας αφυπνίσει” .Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή της, επειδή η Βουλή των Ελλήνων, της οποίας και η ίδια είναι μέλος αυτόν τον καιρό, “έχει βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι” στην υλοποίηση της διοργάνωσης.

 

Εκ μέρους της Περιφέρειας, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για θέματα Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα, εξέφρασε την ικανοποίησή της, επειδή, όπως είπε, “το ότι πιστέψαμε και στηρίξαμε αυτό το Φεστιβάλ, το οποίο κάθε χρόνο διογκώνεται και εξακτινώνεται σε όλη την Πελοπόννησο, για εμάς είναι πάρα πολύ θετικό και σημαντικό”. Η κα Μπούζα επικρότησε την ύπαρξη εκπαιδευτικής ζώνης στο Φεστιβάλ, καθώς και το φετινό θέμα του ειδικού αφιερώματος, που είναι η  Ισότητα των δύο φύλων, γιατί, δυστυχώς, όπως είπε, στην Ελλάδα του 2019 δεν είναι δεδομένη.

Τον χαιρετισμό και τις ευχές του Δημάρχου Καλαμάτας, μετέφερε εκ μέρους του η κα Αναστασία Μπελογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων συνεχάρη το Φεστιβάλ για την φετινή συνέργειά του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ τόνισε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας είναι υποχρεωμένος να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, που προσδίδουν κύρος στον πολιτισμό της πόλης μας”.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, στην τελετή παρευρήθη και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστος Σίμος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

“Ως Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποστηρίζουμε έμπρακτα τις οπτικοακουστικές παραγωγές, διότι θεωρούμε ότι  μέσω της ανάπτυξης της οπτικοακουστικής  παιδείας μπορούμε να επιτύχουμε εκτός των άλλων και στη δημιουργία μια γενιάς ανθρώπων με σφαιρική μόρφωση”. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο προχώρησε στην ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), έναν θεσμό με αποκλειστικό προσανατολισμό την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών, εγχώριων και από το εξωτερικό, όπως ταινίες, τηλεοπτικές παραγωγές, video games και, βεβαίως, ντοκιμαντέρ.

Όπως, είπε ο κ. Σίμος, το βασικό εργαλείο ενίσχυσης που διαθέτει το ΕΚΟΜΕ είναι το Cash Rebate, δηλαδή η επιστροφή χρημάτων.

 

“Τις επόμενες ημέρες θα σας ταξιδέψουμε στην Ελλάδα και σε ακόμη 25 και πλέον χώρες και σκοπεύουμε να σας δείξουμε 65 ντοκιμαντέρ στην κυρίως ζώνη και άλλα 22 στην εκπαιδευτική”, τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Σοφία Πουλουπάτη, ενώ πρόσθεσε ότι φέτος εγκαινιάζεται και η ζώνη με προβολές που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, την Κυριακή στις 11 το πρωί. Ευχαρίστησε, επίσης τον Γλύπτη, Χρήστο Ριγανά, ο οποίος φιλοτέχνησε τα βραβεία που θα δοθούν στο τέλος του Φεστιβάλ, βραβείο κοινού, καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ και καλύτερου διεθνούς ντοκιμαντέρ.

Κλείνοντας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το 2019 είναι ιδιαίτερη χρονιά για εμάς, γιατί με την οικονομική βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού, επιτέλους, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε, μετά από 5 χρόνια, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα, που αφορά σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας”. Η κα Πετροπούλου ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι εργάστηκαν “με την ψυχή τους για να γίνει αυτή η διοργάνωση επιτυχημένη”, όπως είπε, καθώς και το κοινό της Καλαμάτας που επί πέντε χρόνια ακολουθεί πιστά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Την τελετή τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αλέξιος Αρώνης, εκ μέρους του Μητροπολίτη Μεσσηνίας και ο κ. Γιώργος Μπαχούμας, εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας Δήμου Πύλου-Νέστορος.

 

 

Share on print
εκτυπωσε το
Share on email
στειλτο με email
Share on facebook
Κοινοποίησε σε φιλους
elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά