Η Nicoletta Nesler στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Η Nicoletta Nesler, καλεσμένη του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε 18-27 Ιανουαρίου 2019, μας μιλά για το ντοκιμαντέρ της Lunádigas και για τη συνεργασία της με την Marilisa Piga που ξεκίνησε στα στούντιο του σταθμού «Rai» στην Cagliari (1991), όπου έφτιαξαν μια σειρά από ντοκιμαντέρ σχετικά με αναπηρίες για το τηλεοπτικό κανάλι RaiTre TV (1994-96).

Το φιλμ που έδειξε στην Καλαμάτα, αφορά της γυναίκες στην Ιταλία που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά.  Η λέξη lunàdigas προέρχεται από τη διάλεκτο της Σαρδηνίας και χρησιμοποιείται από τους βοσκούς για να προσδιορίσει τα πρόβατα που δεν αναπαράγονται. 

Οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτιδες Nicoletta Nesler και Marilisa Piga επέλεξαν τη συγκεκριμένη λέξη για τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ως τίτλο της ταινίας τους, μιας και η ιταλική γλώσσα δεν έχει μια λέξη που να τις χαρακτηρίζει, συγκεκριμένα όλες οι λέξεις έχουν αρνήσεις («χωρίς παιδιά», «όχι μητέρες»). «Lunàdigas» είναι η λέξη που επιβεβαιώνει και υπογραμμίζει με άμεση ειρωνεία, την ύπαρξη και την ταυτότητα αυτών των γυναικών, που αισθάνονται πλήρεις και χωρίς παιδιά, προκλητικά στερεότυπα, κοινές αντιλήψεις και αισθήματα ενοχής. 

Οι Lunàdigases είναι οι γυναίκες πρωταγωνίστριες, που πλαισιώνουν την ταινία μέσα από την προσωπική ιστορία της κάθε γυναίκας ξεχωριστά, που, αμέσως, γίνεται καθολική.Το Lunadigas μιλάει για τη συνθήκη, που έχει ερμηνευθεί λιγότερο από τις ίδιες τις γυναίκες, τους λόγους, που είναι κοινωνικά στιγματισμένες, και την επιλογή να μην είναι η «μητέρα» ένα επίμονο ταμπού. Το Lunàdigas επιχειρεί να δείξει και να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος.

Κλείνοντας, η Nicoletta αποκαλύπτει πως επόμενο έργο της θα είναι οι “Lunádigas” του κόσμου, ενώ αναφέρει πως στην Καλαμάτα αισθάνθηκε σαν το σπίτι της και εξηγεί γιατί.

Credits: Thomas Kunstler, Yorgos Potagas.

Share on print
εκτυπωσε το
Share on email
στειλτο με email
Share on facebook
Κοινοποίησε σε φιλους
elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά