Η εκδήλωση στο Α49 για τη Νάντια Σερεμετάκη

Πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο Πολυχώρο Α49 στην Καλαμάτα, την περασμένη Κυριακή 12 Μαΐου, από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, οργανωτή φορέα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις, η πρώτη μιας σειράς αφιερωματικών εκδηλώσεων με λόγο-φωτογραφία-βίντεο, για το έργο και τη δράση σημαντικών γυναικών εντός και εκτός Ελλάδας που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πολιτισμική ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου μας.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα συγγραφέα, ερευνήτρια και καθηγήτρια Ανθρωπολογίας, Νάντια Σερεμετάκη. Για το συγγραφικό-ερευνητικό έργο της και την επιρροή του μίλησαν ακαδημαϊκοί από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ παράλληλα αριστούχοι απόφοιτοι και διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρθηκαν με συγκινητικά λόγια στο διδακτικό της έργο.

Για την εκδήλωση ζητήθηκε και με μεγάλη τους χαρά  έστειλαν το λόγο τους έτσι όπως τον βιντεοσκόπησαν οι ίδιοι, κατά σειρά, οι Paul Stoller, καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας  (Πανεπιστήμιο West Chester – ΗΠΑ),  Marcus Bussey, αν. καθηγητής & πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Μελλοντικής Εκπλήρωσης (History and Futures), Πανεπιστήμιο SunShine Coast – Αυστραλία, Δρ Kostas Nevrokoplis ερευνητικός εταίρος, Σχολή Σύγχρονων Γλωσσών και Πολιτισμών. Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης –  Σκωτία, Χριστίνα Πανέρα, αριστούχος απόφοιτος Ανθρωπολογίας-Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,  Andreas Streinzer, δρ. Ανθρωπολογίας, Ερευνητικός Εταίρος στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας Φρανκφούρτης, Αναστασία Μαλλίρη, αριστούχος απόφοιτος Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Kostantinos Zorbas, επικ. καθηγητής Τμήματος Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Shantong – Κίνα, Παναγιώτης Τσακαρδάνος, αριστούχος απόφοιτος Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,  Lou Urenek καθηγητής Δημοσιογραφίας και πρόεδρος, Τμήμα Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, Virginia Nazarea, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και διευθύντρια Εργαστηρίου Εθνοοικολογίας και Βιοποικιλότητας, του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια – ΗΠΑ, Anastassiοs Panagiotopoulos, δρ. Ανθρωπολογίας, ανώτερος ερευνητικός εταίρος, Τμήματος Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, Περικλής Σιβρής αριστούχος απόφοιτος Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Dimitrios Kyritsis, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων στο Πανεπιστήμιο Khalifa, στο Αμπου Ντάμπι (Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα), Σωτήρης Μητραλέξης-Γεωργακάκος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διδάσκων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας- Τμήμα Φιλοσοφίας. ερευνητικός Εταίρος Πανεπιστημίου Winchester στην Αγγλία, Judith Farquhar, καθηγήτρια στην έδρα Max Plank, Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιο του Σικάγο και διευθύντρια του Κέντρου του Πανεπιστημίου στο Πεκίνο, Nίκος Σφακιανάκης, σκηνοθέτης, ερευνητής και διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Φιλμ και, τέλος, Aθανάσιος Κατσής, πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και καθηγητής Στατιστικής στην Εκπαιδευτική Έρευνα, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την καθηγήτριά τους και για το πώς η ίδια και το έργο της συνέβαλαν τα μέγιστα στην μετέπειτα εξέλιξή τους, ο Γιώργος Τσιαγγούρης, απόφοιτος Αρχαιολογίας και υποψήφιος διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Αρτεμις Σκρεπέτη, αριστούχος απόφοιτη Ιστορίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας-Πολιτισμικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αλέξανδρος Αργυριάδης  και η Κωνσταντίνα Θάνου, απόφοιτος Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση, μέσα από την οποία τονίστηκε και μια άλλη πλευρά τής Νάντια Σερεμετάκη, αυτή που αφορά την δημόσια παιδαγωγική δράση της μέσα από πολλαπλές διοργανώσεις που σχεδίασε με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της Διαχείρισης του Πολιτισμού, ολοκληρώθηκε με σχολιασμό από τον καθηγητή, αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη και με μια σύντομη ευχαριστήρια δήλωση από την ίδια την τιμώμενη.

Το μουσικό σκέλος της εκδήλωσης περιελάμβανε έργα των Morel, Domeniconi και Brouwer που ερμήνευσαν με την κιθάρα τους οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Κωνσταντίνα Κουδούνη, Κωνσταντίνα Μαλαπάνη και Δημήτρης Αποστολόπουλος.

Λίγα λόγια για την Νάντια Σερεμετάκη, όπως αναγνώσθηκαν στην εκδήλωση

H Νάντια Σερεμετάκη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Νότια Πελοπόννησο, μεταξύ Μάνης και Μεσσηνίας. Παρόλη όμως την αγάπη της και για τους δύο τόπους, η ανήσυχη σκέψη της την οδήγησε νωρίς στην άλλη άκρη του ωκεανού, στην Νέα Υόρκη, όπου έζησε πάνω από δύο δεκαετίες, σπουδάζοντας και μετέπειτα διδάσκοντας σε γνωστά πανεπιστήμια.

Παρά την τάση της στην λογοτεχνία και την ποίηση—έγραφε από παιδί ακόμη—η κριτική αναλυτική της σκέψη μετά και την εμπειρία της χούντας την οδήγησε στις Κοινωνικές Επιστήμες.  Σπούδασε αρχικά Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης οπού έλαβε και το πρώτο μεταπτυχιακό της δίπλωμα.

Η καθημερινή εμπειρία ανάμεσα σε διάφορες κουλτούρες στην πολυπολιτισμική Νέα Υόρκη θα την οδηγήσει τελικά στην Ανθρωπολογία  όπου και θα λάβει ένα δεύτερο μεταπτυχιακό και τέλος το διδακτορικό της στο γνωστό τότε για την φιλοσοφική και διεπιστημονική του προσέγγιση  Πανεπιστήμιο New School for Social Research. Δεν παραλείπει όμως να διδάσκει, κατά τα φοιτητικά της χρόνια, την ελληνική γλώσσα και ιστορία σε ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα με την απόκτηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων ταξιδεύει ως ερευνήτρια (με οικονομική στήριξη-υποτροφίες από σημαντικούς φορείς ακαδημαϊκής έρευνας) σε διάφορα μέρη, όπως το Μεξικό, την Ιρλανδία, την Αφρική, το Πουέρτο Ρίκο, την Τυνησία, την Αλβανία, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Μέσα Μάνη.

Στη Μάνη ειδικότερα αναμετρήθηκε με το Θάνατο και το Σώμα, την πολιτισμική κατασκευή του πόνου και της αλήθειας.

Αργότερα στη Μάνη, θα κληθεί να εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο για την ιστορική  Μάχη του Διρού, και θα είναι η πρώτη γυναίκα που εκφωνεί πανηγυρικό λόγο στη περιοχή. Την ίδια ημέρα, το 2000,  θα της απονεμηθεί τιμητική πλακέτα από την δημοτική αρχή.

Επιστρέφει πάντα ωστόσο στη Πόλη του Κόσμου, όπως λέγεται η Νέα Υόρκη. Διδάσκει κατόπιν προσκλήσεως σε γνωστά πανεπιστήμια, όπως το New York University, το Vassar College, το City University φέρνοντας σε διάλογο επιστήμες και ανθρώπους. Τα μαθήματά της, παρότι  είναι μαθήματα Ανθρωπολογίας, καλείται να τα διδάσκει και σε Τμήματα όπως Θεατρικών Σπουδών, Γυναικείων Σπουδών, Επικοινωνίας, και Γλωσσολογίας.

 Η ερευνητική, συγγραφική και  διδακτική της δράση ωστόσο,  συνδυάζεται πάντα με δημόσιες δράσεις που ξεφεύγουν κάθε φορά από την τοπικότητα, είναι διεπιστημονικές και απευθύνονται στο παγκόσμιο κοινό.

Πολύ νωρίς, το 1989 μόλις, θα οργανώσει για παράδειγμα το Διεπιστημονικό Συνέδριο με πολυμέσα “Greek and Greek – American Women in Voice and Text” (Ελληνιδες και Ελληνοαμερικανίδες στη Φωνή και στο Κείμενο) μετά από πρόσκληση και υπό την αιγίδα του Ωνάσειου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών που τότε εγκαθίστατο στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης.  Πρώιμο για το περιεχόμενο όσο και τη σύνθεσή του, το Συνέδριο αυτό  αποτέλεσε υπόδειγμα δημόσιας παρέμβασης για το θέμα.

Λόγω της διεθνούς εμπειρίας της, προσκλήθηκε και στην Ελλάδα αργότερα, το 1996, να αναλάβει τον Τομέα Λόγου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας. Εκεί σχεδιάζει τριετές πρόγραμμα με τίτλο  “Ανασκάπτοντας το Χρόνο” και με πρώτη δημόσια εκδήλωση, μετά από δική της έρευνα, την μνημόνευση ενός σημαντικού συμβάντος της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής, τον σεισμό του ’86. Μέσα από αυτή την δημόσια συμμετοχική και με πολυμέσα εκδήλωση που είχε τον τίτλο “Η Πόλη Θυμάται: Καλαμάτα 10 Χρόνια Μετά – Οι Σεισμοί του ‘86”, η τοπική κοινωνία, και όχι μόνον, θα βιώσει για πρώτη φορά τη διαφορά ανάμεσα στον πολιτισμό ως θέαμα και θέαση και τον πολιτισμό ως δημόσιο κτήμα και καθημερινή πρακτική. Ως σήμερα η εκδήλωση αυτή συζητάται ως πρότυπο Πολιτισμικής Διαχείρισης. Την αναλύει μάλιστα και η ίδια στο πρόσφατο βιβλίο της το Αναγνωρίζοντας το Καθημερινό.

Συνέχισε με άλλες μνημειώδεις εκδηλώσεις όπως “Ιστορία και Υλικός Πολιτισμός στη Μεσσηνία”, “Φιλοσοφικά Ποιητικά Ταξίδια στο Χώρο και το Χρόνο», αλλά και ανάδειξη ιστορικών προσώπων όπως της Μαρίας Μπασακάρη της Καλαμάτας για την οποία δημιούργησε και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ. Την ίδια εποχή προτείνει και ξεκινά και το ερευνητικό πρόγραμμα για τον πολιτισμό της ελιάς στη Μεσσηνία. Και πολλά άλλα, εντός και εκτός Ελλάδας…

Αργότερα, επιστρέφει για οικογενειακούς της λόγους στην Ελλάδα και ως Καθηγήτρια πλέον στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα δημιουργεί το πρόγραμμα Καθημερινός Πολιτισμός και οργανώνει μια ακόμη καινοτόμο δράση και εκδήλωση το Γεύση και Μνήμη. Συμμετείχαν σε αυτή 25 σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) της Μεσσηνίας, πολιτιστικοί σύλλογοι και εκατοντάδες πολίτες σε μια διερεύνηση της σύνδεσης των αισθήσεων με τη μνήμη.

Share on print
εκτυπωσε το
Share on email
στειλτο με email
Share on facebook
Κοινοποίησε σε φιλους
elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά