Ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Μετά τη διεξαγωγή του κύριου μέρους του φεστιβάλ, ακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με προβολές σε σχολεία μικρότερων πόλεων της Πελοποννήσου προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε μία μεγάλη ομάδα πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε κινηματογράφους και άλλα μεγάλα φεστιβάλ να γνωρίσει την εγχώρια και ευρωπαϊκή κινηματογραφική παραγωγή.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος που το ακολουθεί είναι η επί τόπου παρουσίαση ντοκιμαντέρ σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής, παρουσία σκηνοθέτη. Μία δράση που δίνει την ευκαιρία και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν έναν πρόσφορο διάλογο.

Για την σχολική περίοδο από τον Φεβρουάριο έως αρχές Απριλίου έχουν δρομολογηθεί επισκέψεις σε σχολικές μονάδες Μεσσηνίας (Πύλος, Μεθώνη, Κορώνη, Καρδαμύλη, Κυπαρισσία, Φιλιατρά), Λακωνίας (Γύθειο, Σκάλα, Αρεόπολη, Μολάοι), Αργολίδας (Αργος, Ναύπλιο, Πρόσυμνα) και Αχαϊας (Ρίο, Κάτω Αχαγιά, Βραχνέϊκα, Πάτρα) προκειμένου να προβληθούν επιλεγμένα ντοκιμαντέρ παρουσία σκηνοθέτη.

Ηδη την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ “Greek Animal Rescue” στο Γύθειο, το οποίο προλόγισαν και άνοιξαν συζήτηση με τους μαθητές εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Συλλόγου Μεσσηνίας.  Στην προβολή συμμετείχαν η κινηματογραφική ομάδα του γυμνασίου υπό την επιμέλεια της φιλολόγου Σταυρούλας Ηλία. Η προβολή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Κινηματογραφικής Λέσχης Γυθείου. 

Για το προσεχές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχουν επιλεγεί τα κάτωθι ντοκιμαντέρ από την φετινή εκπαιδευτική ζώνη του φεστιβάλ

Liyana / Λιγιάνα Σουαζιλάνδη-ΗΠΑ-Κατάρ, 77΄, 2018  (Από 5η δημοτικού & γυμνάσιο)

Ένα κορίτσι απ’ τη Σουαζιλάνδη ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των μικρών δίδυμων αδελφών της. Αυτό το αφρικανικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων γεννιέται στη φαντασία πέντε ορφανών παιδιών απ’ τη Σουαζιλάνδη, που συνεργάζονται για να πουν μια ιστορία επιβίωσης βγαλμένη απ’ τις πιο σκοτεινές τους μνήμες και τα πιο φωτεινά τους όνειρα.

Εισήγηση  Γεωργία Πολιτάκη φιλόλογος & φοιτήτρια σχολής κινηματογράφου

Το γαλάζιο πουλί / Bluebird   (για γυμνάσιο και Λύκειο)

Το Γαλάζιο πουλί είναι μία ταινία για τον κάποιες φορές μοναχικό αγώνα της ενηλικίωσης. Η δεκατριάχρονη Merel είναι μια επιμελής και καλή μαθήτρια που ζει στην πόλη με τους γονείς της και τον μικρότερο ανάπηρο αδερφό της. Αλλά η Merel δεν είναι το ανέμελο κορίτσι που φαίνεται και κρύβει ένα μυστικό. Χωρίς λόγο, όπου πηγαίνει, η Merel δέχεται bullying από μια ομάδα συμμαθητών της. Ενώ το bullying αυξάνεται, η Merel απομακρύνεται από την οικογένειά της. Αυτό την σκληραίνει και την ωθεί στη λάθος κατεύθυνση. Για να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο, η Merel θα πρέπει να ωριμάσει και να αποφασίσει τι τύπος γυναίκας θέλει να γίνει.

Εισήγηση:  Αντώνης Τολάκης σκηνοθέτης

One day in Allepo  (γυμνάσιο και Λύκειο)

Eνα ντοκιμαντέρ χωρίς λόγια, εικόνες στην διάρκεια μιάς μέρας στο Χαλέπι μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

 

Εισήγηση:  Γεωργία Πολιτάκη, φιλόλογος & φοιτήτρια σχολής κινηματογράφου

META  στοιχεια για  το 2017,  Γιώργος Ζέρβας  (αποσπάσματα 50’  σπονδυλωτής ταινίας)  (για γυμνάσιο και Λύκειο)

Το ντοκιμαντέρ προβάλλει εικόνες της σύγχρονης ζωής, ένα μωσαϊκό της σημερινής ελληνικής κοινωνίας: Αλληλεγγύη, ανάγκη για συνεργασία, αναστοχασμός των αξιών, αλλά και μοναξιά και εσωτερική πάλη. 

Εισήγηση:  Γιώργος Ζέρβας σκηνοθέτης

Αρχαία Μεσσήνη,  45’, Γιώργος Ζέρβας  (από 5η δημοτικού, γυμνάσιο και λύκειο)

Ντοκιμαντέρ για το αρχαίο θέατρο και τους χώρους θέασης  της αρχαίας Μεσσήνης με ξεναγό  τον Πέτρο Θέμελη

Εισήγηση: Γιώργος Ζέρβας, σκηνοθέτης

Greek animal rescue  50’ (από 5η δημοτικού, γυμνάσιο και λύκειο)

Ένα αδέσποτο, κακοποιημένο, βαριά άρρωστο, με τρία πόδια, παρατημένο σε μια βιομηχανική έρημο στον Ασπρόπυργο, ένας σύλλογος από το Λονδίνο που φροντίζει τα αδέσποτα της Ελλάδας, μια ομάδα νέων εθελοντών που περιπολούν τον Ασπρόπυργο περιθάλποντας αδέσποτα ζώα είναι οι ήρωες της ταινίας σε μια εφιαλτική περιοχή, κολαστήριο για πολλά παρατημένα ζώα. Υπάρχει τρόπος το άρρωστο κυνηγετικό με τα τρία πόδια να βρεθεί υιοθετημένο και υγιές, να τρέχει στα λιβάδια του Έσσεξ; Γιατί τα αδέσποτα από την Ελλάδα, τα Greekies, είναι τόσο δημοφιλή για υιοθεσίες στο εξωτερικό; Σ’ ένα απροσδόκητο φινάλε, η ταινία ψάχνει να βρει αν υπάρχει ελπίδα για τους καταδικασμένους σκύλους αλλά και για μια καταδικασμένη περιοχή δίπλα στην Αθήνα.

Εισήγηση:  Ρενάτα Γκούζου από τον οργανισμό Greek Animal Rescue

Remains   40’  Ελισάβετ Κυριακοπούλου  (από 5η δημοτικού, γυμνάσιο και λύκειο)

Μέσα από το ταξίδι μιας ντομάτας από το χωράφι στον πάγκο της αγοράς, ένας ακτιβιστής, ένας μάγειρας της κοινωνικής κουζίνας, ένας σεφ, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τρεις εκπρόσωποι οργανισμών που λειτουργούν στην Αθήνα σε διαφορετικά στάδια της διαδρομής των τροφίμων, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες σχετικά με τα αίτια του γιατί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τη συσχέτιση του φαινομένου με την κρίση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού υπερ-καταναλωτισμού και τις λύσεις που προτείνουν.

Εισήγηση: Ελισάβετ Κυριακοπούλου σκηνοθέτις 

Oedipus in Epidaurus 40’ Marina Merkulova  (για γυμνάσιο και Λύκειο)

Η ιστορία του ταξιδιού ενός έργου: μια ταινία ντοκιμαντέρ των Αλεξάντερ Μάγγκενκοφ και της Μαρίνα Μέρκουλοβα για την παγκόσμια πρεμιέρα της θεατρικής παράστασηςς του Vakhtangov «Ο Οιδίποδας» του Σοφοκλή, στην αρχαία Επίδαυρο. Πρόκειται για μία σύμπραξη του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Βαχτανγκόφ και του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. Ελληνική τραγωδία. Πώς τίθεται σήμερα; Και για τι; Μεγάλη ερώτηση. Και γιατί πρέπει οι ρώσοι καλλιτέχνες να παίζουν την αρχαία ελληνική τραγωδία εδώ στην πατρίδα του Σοφοκλή, στο αρχαίο ελληνικό θέατρο;

Εισήγηση: Αλέκος Κολιόπουλος, ηθοποιός

Ζωγραφίζοντας… Ιωάννα Νεοφύτου & Δημήτρης Σταμάτης  25’  (από 5η δημοτικού & γυμνάσιο)

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

 Εισήγηση : Αντώνης Τολάκης σκηνοθέτης

Μ’ ανοιχτά φτερά 22′  Βίβιαν Παπαγεωργίου  (από 5η δημοτικού, γυμνάσιο και λύκειο)

Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για μια ομάδα χορευτών με αναπηρία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από την τέχνη τους.

Εισήγηση:  Γεωργία Πολιτάκη, φιλόλογος & φοιτήτρια Σχολής Κινηματογράφου

Σε συνέχεια της θεματικής για την Ισότητα των φύλων θα πραγματοποιηθούν προβολές 2 ντοκιμαντέρ στα σχολεία με θέματα αντίστοιχης ευαισθησίας.

 

1.  «Οι πρώτες Ελληνίδες Δασκάλες»,30’ Κλεώνη Φλέσσα (από 5η δημοτικού)

Μια ιστορική προσέγγιση στην Ιστορία της Εκπαίδευσης. Από το 17ο αιώνα όπου στη Χίο φιλοσοφικά μαθήματα διδάσκονται από Δασκάλα έως την είσοδο στη φιλοσοφική σχολή της πρώτης φοιτήτριας Ιωάννας Στεφανόπολης το1890.

Μια αναφορά στις 16χρονες δασκάλες που ξεκίνησαν με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές το υπέροχο αυτό λειτούργημα. 

 

2.  «Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα»  58’ Κλεωνη Φλέσσα  (για γυμνάσιο και λύκειο)

Η Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα (1821-1900), ήταν η πρώτη Ελληνίδα αβάν γκάρντ καλλιτέχνιδα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της. Το 1848, μια εποχή που οι πόρτες των πανεπιστημίων παραμένουν ερμητικά κλειστές για τις γυναίκες, μεταμφιέζεται σε άντρα, και σπουδάζει ζωγραφική, στη σχολή των Ναζαριστών, στην Ρώμη έως το 1850 και στην Φλωρεντία το 1850- 1851. Στην Ιταλία, παντρεύεται τον ζωγράφο Αλταμούρα και γίνεται μητέρα. Πρωτοπόρος, διεκδικεί να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών για τις γυναίκες, ενώ αργότερα επιστρέφει στην Ελλάδα ως η πρώτη καθηγήτρια ζωγραφικής. Με οδηγό το ημερολόγιό της, μια ηθοποιός-ζωγράφος ακολουθεί την ιστορία της.

Τις προβολές θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τους μαθητές στα θέματα της Ισότητας.

Εισήγηση:  Κλεώνη Φλέσσα, σκηνοθέτις

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο από τον συνεργάτη του φεστιβάλ, σκηνοθέτη Thomas Kunstler, πάνω στις τεχνικές animation με μοντέλα από πλαστελίνη  (2 x 4 ώρες) και παραγωγή ολιγόλεπτων animation videos.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές πρώτων τάξεων γυμνασίου και θα γίνει σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Ναυπλίου.

Share on print
εκτυπωσε το
Share on email
στειλτο με email
Share on facebook
Κοινοποίησε σε φιλους
elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά