ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ CITIZEN EUROPE

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ CITIZEN EUROPE

Η ΤΑΙΝΙΑ

Citizen Europe

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Αντρέας Αποστολίδης

Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Yuri Averof, Cédric Bonin, Pascaline Geoffroy, Rachel Lysaght & Martichka Bozhilova

Διάρκεια: 72’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία 2019

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης μέσω της εμπειρίας που αλλάζει τη ζωή των νέων συμμετεχόντων στο Erasmus – το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα κινητικότητας της εποχής μας. Πέντε νέοι φεύγουν από τη χώρα τους για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Σε διάστημα ενός έτους, εκτίθενται σε διαφορετικές νοοτροπίες, αποκτούν νέες δεξιότητες και ανακαλύπτουν τις ανοιχτές πληγές της ΕΕ. Μια ιστορία ενηλικίωσης για τη νέα γενιά Ευρωπαίων που θα καθορίσει το μέλλον της ηπείρου.

 

Η ταινία θα προβληθεί στην Καλαμάτα την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 4:30 μ.μ.

Συνέντευξη του Αντρέα Αποστολίδη στη Σεβαστή Μουτεβελή,  πρωτοετή φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος με το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου     

 

Έχετε συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα Erasmus?

«Δεν έχω συμμετάσχει εγώ, αλλά έχει η κόρη μου και όλες σχεδόν οι φίλες της με πολύ θετικές εμπειρίες».

 

Πώς εμπνευστήκατε να δημιουργήσετε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το πρόγραμμα Erasmus;

«Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ ξεκίνησε με πρόταση του γαλλογερμανικού καναλιού ΑΡΤΕ με στόχο να συνδυαστεί η παρουσίαση του προγράμματος Εράσμους με την ανάλυση της ευρωπαϊκής κρίσης σε όλο το φάσμα των χωρών της Ευρώπης (Βορράς-Νότος, Ανατολή -Δύση)».

 

Πιστεύετε πως το Erasmus θα μπορούσε να απευθυνθεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μέσω της δουλειάς τους;

«Το Εράσμους θα μπορούσε κάλλιστα να απευθυνθεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε ένα δεύτερο κύκλο ανταλλαγής εμπειριών και επιμόρφωσης, αλλά ίσως να αποτελεί πολυτέλεια αυτή τη στιγμή».

 

Το Erasmus υποστηρίζει οι νέοι να παραμένουν στην χώρα τους ακόμα και αν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές ή να ταξιδεύουν και να εγκαθίστανται σε άλλες χώρες;

« Το Εράσμους από μόνο του σαν πρόγραμμα δεν υποστηρίζει τίποτα, η πολιτική των κρατών είναι αυτή που αποφασίζει. Το Εράσμους προσφέρει και τη δυνατότητα της δουλειάς στο εξωτερικό και της δουλειάς στο εσωτερικό της κάθε χώρας με καλύτερους όρους».

 

Ποιά είναι η γνώμη σας για το προσφυγικό ρεύμα στην Ελλάδα και πως πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει το πρόγραμμα Erasmus σε αυτό με την ελευθερία που προσφέρει;

«Το Εράσμους μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό μόνο έμμεσα με την ανταλλαγή εμπειριών και την προσφορά εργασίας σε δομές υποστήριξης».

 

Έχετε να προτείνετε τρόπους με τους οποίους πιστεύετε ότι θα μπορούσε να ενταχθεί η “κουλτούρα” του Erasmus στα σχολεία και επομένως να είναι περισσότερο αποδεκτό από καθηγητές και γονείς;

Ένα παράδειγμα θα ήταν η προβολή της εκπαιδευτικής βερσιόν του ντοκιμαντέρ στα σχολεία, η συστηματική ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρει και η συμμετοχή στο ίδιο το πρόγραμμα.

 

  • Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και μεταφραστής. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και πάνω από 100 επεισόδια της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα». Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα όπως το Χαμένο Παιχνίδι, τις Διαταραχές στα Μετέωρα, το Φάντασμα του Μετρό και τη Λοβοτομή. Έχει μεταφράσει μυθιστορήματα του Β.Ναμπόκωφ, της Π.Χάισμιθ, του Τζ.Ελλρόυ, του Ρ.Τσάντλερ, του Ντ.Χάμμετ κ.α. και έχει γράψει εκτενή επίμετρα στα έργα τους.
Share on print
εκτυπωσε το
Share on email
στειλτο με email
Share on facebook
Κοινοποίησε σε φιλους
elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά