Η συνέντευξη Τύπου για την 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Η ισότητα των δύο φύλων είναι το θέμα του αφιερώματος που επέλεξε να κάνει φέτος το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται  18  με 27 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και σε επτά άλλες πόλεις.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει 48 ξενα και 15 ελληνικά  βραβευμένα  ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτική ζώνη, σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις,  παρουσίασαν σήμερα στο πολιτιστικό στέκι “Μπουκαδούρα” η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σοφία Πουλουπάτη. Εκ μέρους της Περιφέρειας, που συγκαταλέγεται στους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ, το «παρών» έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και Θεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα.

Όπως,μάλιστα, τόνισε η κα Μπούζα, “είμαστε σταθερά διπλά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για πέμπτη συνεχή χρονιά”, καθώς πρόκειται για έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που η Περιφέρεια υποστηρίζει με θέρμη. Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ σημαντική την φετινή ειδική  θεματική ενότητα του Φεστιβάλ, που αφορά στην ισότητα των δύο φύλων.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Τζίνα Πετροπούλου υπογράμμισε τις δύο μεγάλες συνεργασίες που εξασφάλισε φέτος ο θεσμός, μία  με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της  συνεργασίας με την ΑΣΚΤ,   12  μεταπτυχιακοί φοιτητές της φθάνουν  την Δευτέρα στην Καλαμάτα για να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό εργαστήριο που ήδη έχουν ξεκινήσει με τον πολυβραβευμένο Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, με τελικό στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart και θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι την πόλη μας θα επισκεφθούν και άλλοι 10 σπουδαστές από την Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ σημείωσε ότι το Ανώτατο Ίδρυμα θα αποδώσει εύφημο μνεία στο καλύτερο ξένο και ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ.

Πρόσθεσε ότι οι ταινίες που θα προβληθούν το τελευταίο τριήμερο του Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένες στην Ισότητα των δύο φύλων και στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν δύο βραβεία από την Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Η κυρία Πετροπούλου στάθηκε επίσης στα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν από ξένους  σκηνοθέτες στην Καλαμάτα,  τις ημέρες του Φεστιβάλ, τα οποία απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και η συμμετοχή σε αυτά είναι δωρεάν. (Για δηλώσεις συμμετοχής στο info@peloponnisosdocfestival.com)

Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους εθελοντές, που εργάζονται εδώ και τρεις μήνες για τις ανάγκες του Φεστιβάλ απηύθυνε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σοφία Πουλουπάτη. Αναφερόμενη  στις παράλληλες εκδηλώσεις, η κα Πουλουπάτη σημείωσε ότι καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ  θα λειτουργεί έκθεση κεραμικής και γλυπτικής, στο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα την Ισότητα των δύο φύλων, που έχει επιμεληθεί το Καλλιτεχνικό Στέκι. Τα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα. Πρόσθεσε, ότι την ίδια ημέρα, στις 10 μ.μ. μετά την τελετή έναρξης και την προβολή του τελευταίου ντοκιμαντέρ του προγράμματος, στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, θα δοθεί συναυλία τζαζ με το κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη. Για την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί συναυλία του κουιντέτου ABBAL στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η συναυλία θα επαναληφθεί κατά την λήξη του Φεστιβάλ.

Share on print
εκτυπωσε το
Share on email
στειλτο με email
Share on facebook
Κοινοποίησε σε φιλους
elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά