23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ΤΕΤΑΡΤΗ

9.00 π.μ.

Όσον ζεις | Συλλογικό (25’)

Όλες οι βαθμίδες.

Συλλογικό έργο 20 μαθητών Σεμιναρίου Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ που οργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ένα επιτύμβιο τραγούδι που υμνεί τη ζωή, αποτελεί το μίτο που μας οδηγεί στην ανίχνευση της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσα από την επιστημονική έρευνα, τα ανασκαφικά ευρήματα και τις σύγχρονες μουσικές ερμηνείες.
Αρχαιομουσικολόγοι, συντηρητές, οργανοποιοί και μουσικοί από την Ελλάδα, Αυστρία, Ισπανία και Κίνα αναδεικνύουν την οικουμενική διάσταση και τη διαχρονική αξία του μηνύματος της ζωής που μεταφέρει το αρχαιότερο σωζόμενο ολοκληρωμένο τραγούδι.

Μ' ανοιχτά φτερά, Βίβιαν Παπαγεωργίου, 22'

Όλες οι βαθμίδες.

Ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για μια ομάδα χορευτών με αναπηρία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από την τέχνη τους.

10.15 π.μ.

Oedipus in Epidaurus, Marina Merkulova, 40’

Γυμνάσιο – Λύκειο.

Συζήτηση παρουσία του σκηνοθέτη.

Η ιστορία του ταξιδιού ενός έργου: μια ταινία ντοκιμαντέρ των Αλεξάντερ Μάγγκενκοφ και της Μαρίνα Μέρκουλοβα για την παγκόσμια πρεμιέρα της θεατρικής παράστασηςς του Vakhtangov «Ο Οιδίποδας» του Σοφοκλή, στην αρχαία Επίδαυρο. Πρόκειται για μία σύμπραξη του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Βαχτανγκόφ και του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας. Ελληνική τραγωδία. Πώς τίθεται σήμερα; Και για τι; Μεγάλη ερώτηση. Και γιατί πρέπει οι ρώσοι καλλιτέχνες να παίζουν την αρχαία ελληνική τραγωδία εδώ στην πατρίδα του Σοφοκλή, στο αρχαίο ελληνικό θέατρο;

 

11.30 π.μ.

Τι λένε τα ζώα; 53’

Από 10 έτων με ελληνικούς υπότιτλους.

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζουμε αν μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτονται τα ζώα.

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ΠΕΜΠΤΗ

9.00 π.μ.

Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Μακεδών, ΓΑΛΛΙΑ, 52'

Με ελληνικούς υπότιτλους.

Από 5η δημοτικού+.

Η ταινία αναδεικνύει τα ίχνη του υλικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αφετηρία και επίκεντρο, η Μακεδονία, σ’ ένα ταξίδι στους τόπους όπου γεννήθηκε και γαλουχήθηκε ο Αλέξανδρος.Mέσα από μια νέα οπτική, ο ηθοποιός Jonathan Hostier, μετενσαρκώνει τον Μ. Αλέξανδρο, του δίνει φωνή και σύγχρονη πνοή, απαγγέλλοντας αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Laurent Gaudé «Ο μπλε τίγρης του Ευφράτη», σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τον κόσμο του Μ. Αλεξάνδρου, και τα βαθύτερα κίνητρα που τον οδήγησαν στην εκστρατεία που άλλαξε τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: BERNARD GEORGE

Παραγωγή: LES FILMS DU TAMBOUR DE SOIE

10.15 π.μ.

Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ, Τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι, Πάνος Ανέστης, 30’

Όλες οι βαθμίδεςΜέσα από μια ατμοσφαιρική αφήγηση παρακολουθείτε τη ζωή και τις περιπέτειες τριών σπουδαίων αστρονόμων. Ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα και φτάνοντας στις αρχές του 17ου διαβαίνουμε τα περίεργα και μυστήρια μονοπάτια που οδήγησαν τρεις μεγάλους αστρονόμους, τον Κοπέρνικο, τον Μπράχε και τον Κέπλερ να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τους ουρανούς και τ’ αστέρια! Ανακαλύψτε τη συναρπαστική αυτή εποχή, όπου ένας παλιός κόσμος πέθανε και ένας νέος γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες των αστεριών!

Remains, Ειρήνη Χατζή (40’)

Ελληνικοί διάλογοι.

Όλες οι βαθμίδες.

Μέσα από το ταξίδι μιας ντομάτας από το χωράφι στον πάγκο της αγοράς, ένας ακτιβιστής, ένας μάγειρας της κοινωνικής κουζίνας, ένας σεφ, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τρεις εκπρόσωποι οργανισμών που λειτουργούν στην Αθήνα σε διαφορετικά στάδια της διαδρομής των τροφίμων, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες σχετικά με τα αίτια του γιατί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τη συσχέτιση του φαινομένου με την κρίση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού υπερ-καταναλωτισμού και τις λύσεις που προτείνουν.

11.30 π.μ.

Ακούγοντας τη σιωπή / Listen to the silence, Mariam Chachia, 80΄

Γεωργία, 2016

Από 10 ετών με ελληνικούς υπότιτλους.

Το να ‘χεις ένα όνειρο είναι πολύ φυσικό και εύκολο για τον καθένα, να το κυνηγήσεις όμως όταν κανείς δεν πιστεύει σ’ αυτό, είναι μοιραίο για λίγους. Ο εννιάχρονος Λούκα ονειρεύεται να σταθεί στην σκηνή και να χορέψει γιατί είναι ο μόνος τρόπος ν’ αποκτήσει μια θέση στον κόσμο. Τον μόνο κόσμο που γνωρίζει είναι το δημόσιο σχολείο κωφών στο οποίο πηγαίνει. Παρόλο που ξέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει και να μάθει το ρυθμό της μουσικής, δεν τα παρατάει. Η ταινία είναι η ιστορία ενός νεαρού αγοριού που ονειρεύεται ν’ ακουστεί.

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

9.00 π.μ.

I am here | Iο sono qui, GABRIELE GRAVAGNA, 32’

Με ελληνικούς υπότιτλους.

Το ντοκιμαντέρ δίνει φωνή σε όλους τους νέους που φτάνουν μόνοι στην πατρίδα μας και θέλουν να ξεκινήσουν να ζουν, να ελπίζουν, να ξαναπιστέψουν σε ένα μέλλον. Συγκεκριμένα το ντοκιμαντέρ της Gabriele Gravagna εστιάζει στις ιστορίες των Dine, Magassuba και του Ομάρ, τριών νέων αγοριών τα οποία, αναγκασμένα για διάφορους λόγους, να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους σε αναζήτηση ενός ασφαλούς μέρους να ζήσουν, κατέληξαν στην πόλη του Παλέρμο όπου φιλοξενούνται στα τοπικά κέντρα προσφύγων των Asante Onlus και υποστηρίζει η UNICEF. Το “Είμαι εδώ” γίνεται μια χορωδιακή μαρτυρία αυτού του ταξιδιού που χιλιάδες μετανάστες είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουν για να ξεφύγουν από απίστευτες καταστάσεις. Μια μαρτυρία ενός happy ending, γεμάτη ελπίδα, ευγνωμοσύνη και λύτρωση από ένα μέλλον που έμοιαζε να έχει ήδη γραφτεί.

One day in Aleppo, Ali Alibrahim, 25'

Γυμνάσιο – Λύκειο.

Ένα ντοκιμαντέρ χωρίς λόγια, εικόνες στην διάρκεια μιάς μέρας στο Χαλέπι μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

10.15 π.μ.

Ένα παραμύθι για δύο κουνουπάκια, Tale of two mozzies / Cykelmyggen og dansemyggen, 75΄

Δανία, 2007 Animation.

Από νηπιαγωγείο μέχρι 3η δημοτικού, μεταγλωτισμένο.

Η Ντάγκμαρ, το-κουνούπι-που-χορεύει, είναι τρελά ερωτευμένη με τον Έγκον. Αλλά ο Έγκον δεν δίνει σημασία, γιατί ασχολείται με το ποδήλατό του και θέλει να γνωρίσει τον κόσμο. Όταν η κακιά βασίλισσα των κόκκινων μυρμηγκιών Τυρανέλα και οι στρατιώτες της σκοτώνουν την βασίλισσα των μαύρων μυρμηγκιών και καταλαμβάνουν τα εδάφη τους, οι ήρωές μας παρασύρονται σε μία συναρπαστική περιπέτεια στο δάσος, που βάζει τη φιλία τους σε δοκιμασία και τους αναγκάζει να επιστρατεύσουν όλα τους τα ταλέντα.

 

11.30 π.μ.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, 60'

Γυμνάσιο – Λύκειο.

Η NOVA οδηγεί τους θεατές σε μια περιήγηση μαθηματικού μυστηρίου – σε μια τολμηρή εξερεύνηση της εκπληκτικής δύναμης των μαθηματικών ανά τους αιώνες. Ανακαλύπτουμε την υπογραφή των μαθηματικών στην δίνη ενός κοχυλιού –Ναυτίλος, στην δίνη ενός γαλαξία, και στην σπείρα στο κέντρο ενός ηλίανθου. Τα μαθηματικά ήταν απαραίτητα για το οτιδήποτε, από τις πρώτες ασύρματες ραδιοφωνικές μεταδόσεις, μέχρι την πρόβλεψη και ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, και την επιτυχημένη προσγείωση του Rover Mars. Αλλά από πού αντλούν τα μαθηματικά την δύναμη τους; Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Mario Livio, μαζί με ένα επιτελείο από μαθηματικούς, φυσικούς και μηχανικούς, παρακολουθούν τα μαθηματικά από τον Πυθαγόρα στον Einstein και ακόμη ποιο πέρα, όπου όλα οδηγούν στον απόλυτο γρίφο: Είναι τα μαθηματικά μια εφεύρεση ή μια ανακάλυψη;

elΕλληνικά
en_GBEnglish (UK) elΕλληνικά