18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

9.00 π.μ.

Kνωσός, ο λαβύρινθος των μύθων, Νίκος Νταγιαντάς, 52΄

Ελληνικοί διάλογοι

Όλες οι βαθμίδες.

Ποιος ανακάλυψε πρώτος την Κνωσσό; Ήταν πράγματι παλάτι το μυστηριώδες οικοδόμημα που ανέσκαψε ο άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς; Ποιος (ή ποια) καθόταν στον περίφημο “Θρόνο του Μίνωα”; Τι ρόλο έπαιξε ο μύθος του Μινώταυρου στην ιστορία της ανακάλυψης και της ερμηνείας του διάσημου αρχαιολογικού χώρου; Τι ήταν τελικά ο Λαβύρινθος;
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις κρυφές πτυχές της ιστορίας της Κνωσσού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θέτοντας ερωτήματα για τη φύση της αρχαιολογικής ερμηνείας.
Μέσα από το παράδειγμα του άγνωστου πρώτου ανασκαφέα, αλλά και του Άρθουρ Έβανς με το αμφιλεγόμενο έργο του, εξετάζει τους μηχανισμούς της ιστορίας και την υποκειμενικότητα της καταγραφής. Θέτει έτσι ερωτήματα για τη σχέση μας με το παρελθόν και τη δυνατότητα της αντικειμενικής αντίληψης του. Μήπως τελικά το παρελθόν είναι για τον καθένα μας ένας προσωπικός “Λαβύρινθος” μέσα στον οποίο αναζητούμε κάποιο “νήμα” νοήματος για τη ζωή;
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά έγγραφα και χάρτες που άλλαξαν την ιστορία της ανακάλυψης της Κνωσσού. Περιέχει συνεντεύξεις με έλληνες και άγγλους αρχαιολόγους, όπως του Τζόζεφ Αλεξάντερ Μακγκιλιβραίη, συγγραφέα της βιογραφίας του Έβανς “Μινώταυρος”, που προκάλεσε αντιδράσεις.

10.15 π.μ.

Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού 55’

Όλες οι βαθμίδες

Αποτελεί το πρώτο ελληνικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο του Sir Isaac Newton, και sequel του βραβευμένου ”Galileo: Fighting in the Dawn of Modern Science” (2013).
Αφηγηματικά διαφέρει της παραδοσιακής δομής των documentaries, καθώς η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο από τον ίδιο τον κεντρικό ήρωα, στην οποία παρεμβάλλονται ο αφηγητής/θεατής του ‘θεατρικού’ έργου αλλά και CGI* σκηνές. Θέλοντας να εντάξω τα CGI ακόμη περισσότερο στην αισθητική της ταινίας, τόσο για καλλιτεχνικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους, συνεργάστηκα σε αρκετές σκηνές με τον VFX Artist της ομάδας μας, Βαγγέλη Κόκκαλη, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δράσης και όχι απλώς συμπληρωματικά εφέ

11.30 π.μ.

Μια ζωή ανάμεσα σε μαϊμούδες – 50’

Terra Mater, Αυστρία

Από 10 έτων με ελληνικούς υπότιτλους

Αυτή είναι η ιστορία του Βόλφγκανγκ Ντίτους, ενός επιστήμονα που στάλθηκε στη Σρι Λάνκα το 1968 για να μελετήσει τους μακάκους -και βρίσκεται ακόμη εκεί. Έχει καταγράψει τις ζωές 5000 μαϊμούδων εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ΔΕΥΤΕΡΑ

9.00 π.μ.

Παραθεριστές της Ιστορίας | Γιώργος Διδυμιώτης (50')

Οι πρώτοι κάτοικοι φθάνουν στα Κύθηρα πριν 12000 χρόνια. Ένα φορτηγό με αρχαία, συνοδεία περιπολικών, διασχίζει την ενδοχώρα για να φτάσει στο λιμάνι. Ένα μουσείο φτιάχνεται. Ένας εγγονός ρωτάει τον προπάππου του “γιατί σκάβουμε τη γη;”. Παράλληλες ιστορίες καλυμμένες με χώμα. Το ίδιο αυτό χώμα που σκάβουμε για ν’ ανοίξουμε δρόμους, να θεμελιώσουμε τα σπίτια μας ή να φυτέψουμε τα κηπευτικά μας, το ίδιο αυτό χώμα που έγινε πηλός και τέχνη από τα χέρια των αγγειοπλαστών και ζωγράφων της αρχαιότητας, αυτό το ίδιο χώμα είναι το προστατευτικό σάβανο των αιώνων.

10.15 π.μ.

Liyana / Λιγιάνα Σουαζιλάνδη-ΗΠΑ-Κατάρ, 77΄, 2018

Από 10 ετών με ελληνικούς υπότιτλους.

Ένα κορίτσι απ’ τη Σουαζιλάνδη ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των μικρών δίδυμων αδελφών της. Αυτό το αφρικανικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων γεννιέται στη φαντασία πέντε ορφανών παιδιών απ’ τη Σουαζιλάνδη, που συνεργάζονται για να πουν μια ιστορία επιβίωσης βγαλμένη απ’ τις πιο σκοτεινές τους μνήμες και τα πιο φωτεινά τους όνειρα.

11.30 π.μ.

Το γαλάζιο πουλί / Bluebird, Mijke de Jong, 90΄

Μια ταινία της Mijke de Jong, Μυθοπλασία.

Από 10 έτων με ελληνικούς υπότιτλους

Το Γαλάζιο πουλί είναι μία ταινία για τον κάποιες φορές μοναχικό αγώνα της ενηλικίωσης. Η δεκατριάχρονη Merel είναι μια επιμελής και καλή μαθήτρια που ζει στην πόλη με τους γονείς της και τον μικρότερο ανάπηρο αδερφό της. Αλλά η Merel δεν είναι το ανέμελο κορίτσι που φαίνεται και κρύβει ένα μυστικό. Χωρίς λόγο, όπου πηγαίνει, η Merel δέχεται bullying από μια ομάδα συμμαθητών της. Ενώ το bullying αυξάνεται, η Merel απομακρύνεται από την οικογένειά της. Αυτό την σκληραίνει και την ωθεί στη λάθος κατεύθυνση. Για να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο, η Merel θα πρέπει να ωριμάσει και να αποφασίσει τι τύπος γυναίκας θέλει να γίνει.

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ΤΡΙΤΗ

9.00 π.μ.

Οι ειδικοί της αρχαιολογίας, 20’ & Witness the Past, 30΄

Για Δημοτικό μέχρι 4η δημοτικού.

Mέσα από ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, ειδικοί της αρχαιολογίας θα μας εξηγήσουν πώς οι επιστήμονες καταλήγουν σε συμπεράσματα ερμηνεύοντας στοιχεία που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως ανεξιχνίαστα ή χωρίς σημασία.
Η ταινία είναι μεταγλωττισμένη στα ελληνικά και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά.

10.15 π.μ.

Καγιάγιο-Tα Yποζύγια, Mari Bakke Riise, 32’

Από 10 ετών, με ελληνικούς υπότιτλους

Στην πρωτεύουσα της Γκάνας, 10.000 κορίτσια από την ηλικία των 6 χρόνων δουλεύουν στις αγορές σαν αγωγιάτισσες έχοντας για μεταφορικό μέσο τον ίδιο τους τον εαυτό. Τις φωνάζουν «Καγιάγιο». H Μπαμούνου είναι οκτώ χρόνων κι έχει να δει την οικογένειά της δυο χρόνια. Δουλεύει σαν «καγιάγιο» για να στηρίξει τους δικούς της. Την παρακολουθούμε να παλεύει να ξεφύγει από τη σκληρή δουλειά της αγοράς και να επιστρέφει σπίτι της και σ’ ό,τι την περιμένει εκεί.

 

Ζωγραφίζοντας..., Ioanna Neophytou - Dimitris Stamatis, 25’

Δημοτικό.

 Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

11.30 π.μ.

Transitory lives, Dimitris Lambridis & Thomas Kunstler, 55'

Με ελληνικούς υπότιτλους.

Παρουσία του σκηνοθέτη.

Από 5η δημοτικού+

Ένα ντοκιμαντέρ για τους Ali, Amjad και Ahmad και την μετάβασή τους σε μια νέα ζωή. Αλλά πόσο θα πρέπει να περιμένουν αυτή να ξεκινήσει;

elΕλληνικά