23-27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

Οθωνος Αμαλίας 129, Σπάρτη

24-25,27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, Δημητσάνα

24-25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Στυμφαλία

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ – ΚΟΙΝΗ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Α’ ζώνη (10:00)
Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ, Τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι | Πάνος Ανέστης (30’)
Ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα και φτάνοντας στις αρχές του 17ου διαβαίνουμε τα περίεργα και μυστήρια μονοπάτια που οδήγησαν τρεις μεγάλους αστρονόμους να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τους ουρανούς και τ’ αστέρια!
H Γαλιλαίος: H μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης | Πάνος Ανέστης (40’)
Η Ιταλία της Αναγέννησης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς για την περίοδο που οι ιστορικοί ονομάζουν «Επιστημονική Επανάσταση».
ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
Β’ ζώνη (11:30)
Κνωσσός, ο λαβύρινθος των μύθων | Νίκος Νταγιάντας (52’)
Ποιος ανακάλυψε πρώτος την Κνωσσό; Ήταν πράγματι παλάτι το μυστηριώδες οικοδόμημα που ανέσκαψε ο Αγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς; Ποιος (ή ποια) καθόταν στον περίφημο “Θρόνο του Μίνωα”; Τι ρόλο έπαιξε ο μύθος του Μινώταυρου στην ιστορία της ανακάλυψης και της ερμηνείας του;
ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
Γ΄ ζώνη (12:30)
Η αποκάλυψη του Χέοπα | Florence Tran (52’)
Είναι το μοναδικό από τα επτά θαύματα του κόσμου που υπάρχει μέχρι σήμερα, εδώ και 4.500 χρόνια! Η μεγάλη πυραμίδα του Xέοπα είναι η πιο ψηλή, η πιο μεγάλη αλλά και η πιο αινιγματική απ’ όλες τις φαραωνικές κατασκευές.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ (10+) ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

A’ ζώνη (10:00)
SOS Animals in danger | Άγγελος Κοβότσος (25’)
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην Οχιά της Μήλου, στη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα και στην Καφέ Αρκούδα, ως παραδείγματα άγριων ζώων της ελληνικής φύσης που οι πληθυσμοί τους κινδυνεύουν και γι’ αυτό το λόγο προστατεύονται.
H Μορφές ζωής – Μορφές Πνοής | Βαγγέλης Ευθυμίου (54’)
Πενήντα τέσσερα λεπτά αφιερωμένα στη βιοποικιλότητα. Από τις κορυφές των βουνών ως τα βάθη των θαλασσών δεκατέσσερις επιστήμονες επιχειρούν να μας δώσουν στοιχεία και παραδείγματα για τη ζωή στον πλανήτη μας. Ποια είναι η κατάσταση της βιοποικιλότητας σήμερα και ποια η στάση του ανθρώπου σε αυτό το θέμα;
ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
B’ ζώνη (11:30)
H Αλέξανδρος ο Μέγας, ο Μακεδών | Bernard George (52’)
Η ταινία αναδεικνύει τα ίχνη του υλικού και καλλιτεχνικού πολιτισμού του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Mέσα από μια νέα οπτική, ο ηθοποιός Jonathan Hostier, μετενσαρκώνει τον Μ. Αλέξανδρο, του δίνει φωνή και σύγχρονη πνοή.    ΔΗΜΟΤΙΚΟ (10+) ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ
Γ΄ ζώνη (12:30)
Τα μυστικά των Νάσκα | Michael Kaschner (52’)
Οι Γραμμές των Νάσκα στο νότιο Περού είναι γιγάντιες μορφές χαραγμένες στο έδαφος, που απεικονίζουν μυθικά πλάσματα, ζώα και γεωμετρικά σχήματα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις τελευταίες έρευνες, που αποκαλύπτουν πως η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι τα σχέδια αυτά χαράχθηκαν για να εξευμενίσουν τους θεούς και να τους παρακαλέσουν να στείλουν βροχή.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ (10+) ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 Ζωγραφίζοντας… | Ιωάννα Νεοφύτου, Δημήτρης Σταμάτης (25’)
Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, αυτή που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.
18:30 Ενα δένδρο θυμάται | Kωνσταντίνος Φόλλας (88’)
Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.
20:15 Stealing Rodin | Cristóbal Valenzuela Berríos (80’)
Όταν ένα δημοφιλές γλυπτό του Rodin για λίγο εξαφανίστηκε από μία έκθεση στο Santiago, η “κλοπή” έγινε μια πολύ προκλητική δήλωση, οργανωμένη από έναν ανεπτυγμένο για την ηλικία του μαθητή τέχνης.

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 Σκιές Ονείρων | Δημήτρης Γεράρδης (80’)
Η ταινία πραγματεύεται διαφορετικές αντιλήψεις του βιωμένου χρόνου. Οι ήρωές της συμπορεύονται ή πολεμούν τον χρόνο. Μετά από χρόνια, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να ζουν με τα όρια που τους επιβάλλει
19:30 The Panguna Syndrom | Olivier Pollet, Alexandre Berman (52’)
Στο νησί του Μπουγκαινβίλ, μια αυτόνομη περιοχή της Παπούα Νεας Γουινέας η επανάσταση συνεχίζεται. Η κρίση της Μπουγκαινβίλ, ένας πόλεμος, ο οποίος άρχισε από τις αποικιακές δυνάμεις με σκοπό να συντρίψουν την αυτόχθονη αντίσταση και να προστατέψουν τα συμφέροντά τους στο ορυχείο, μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 Punishment island | Laura Cini (55’)
«Το Νησί της Τιμωρίας» είναι ένα ντοκιμαντέρ για ένα μικροσκοπικό νησί στην απομακρυσμένη Ουγκάντα, όπου οι γυναίκες εγκαταλείπονταν επειδή έμειναν έγκυες πριν παντρευτούν.
19:00 The last guardians | Joe Tucker, Adam Punzano (45’)
Δύο φυλές στον Εκουαδοριανό Αμαζόνιο μάχονται να διατηρήσουν τη κουλτούρα τους και το τρόπο ζωής τους ενάντια στην καταπάτηση των πετρελαιοβιομηχανιών – μία μοναδική οπτική στο τρόπο με τον οποίο οι αυτόχθονες ζουν και βλέπουν το κόσμο, και επίσης μία προειδοποίηση για το τι θα χάσει ο κόσμος αν τα δικαιώματά τους και οι πεποιθήσεις τους δεν γίνουν σεβαστές.
20:00 Ευρώπη το όνειρο | Aγγελος Κοβότσος, Αννέτα Παπαθανασίου
(80’) – Παρουσία του σκηνοθέτη
Τρεις έφηβοι μετανάστες ονειρεύονται μία ελεύθερη ζωή σε μια “τέλεια” Ευρώπη. Μέσα από τις προσωπικές τους διαδρομές, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πώς τα όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.

26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 Νίκος Μαμαγκάκης: Λόγος τελευταίος | Τάκης Σακελλαρίου (63’)
Ο Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία και τις πρόβες, σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, πλαισιώνουν 84 χρόνια βίου μουσικού, παρακαταθήκης πάθους για τον άνθρωπο, την τέχνη, τη ζωή.
19:15 The road to Sparta | Barney Spender (60’) – Παρουσία του σκηνοθέτη
Τέσσερις δρομείς, τέσσερις ιστορίες, ένα ελληνικό δράμα. Ο δρόμος προς τη Σπάρτη ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων δρομέων, καθώς προσπαθούν να ακολουθήσουν στα βήματα του Φειδιππίδη και να ολοκληρώσουν τα εξουθενωτικό Σπάρταθλον μέσα σε 36 ώρες.
20:30 Lunádigas | Nicoletta Nesler, Marilisa Piga (78’)
Mια εξερεύνηση των κόσμων των γυναικών που έχουν αποφασίσει πως δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Είναι μια περίπλοκη και σχετικά άγνωστη διάσταση, που περιέχει εκπληκτικούς παλμούς και κίνητρα, τα οποία ποικίλουν βαθιά από μια γυναίκα στην άλλη.

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 So help me god | Yves Hinant, Jean Libon (99’)
Σε αυτό το αμεταμέλητο και πολιτικά μη ορθό πορτρέτο, μια ξεχωριστή και εκκεντρική Βελγίδα δικαστής παίρνει τους θεατές πίσω από τη σκηνή σε σκηνές από πραγματικές αστυνομικές έρευνες.
19:45 Εγώ και ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για το Νίκο Παπάζογλου | Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Αριστείδου (100’)
Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ

25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 A woman captured | Bernadett Tuza-Ritter (89’)
Μία γυναίκα κρατείται από μια οικογένεια ως οικιακή σκλάβα τα τελευταία 10 χρόνια. Παίρνοντας κουράγιο από την παρουσία της σκηνοθέτιδος, αποφασίζει να ξεφύγει από την ανυπόφορη καταπίεση και να απελευθερωθεί.
19:45 Νίκος Μαμαγκάκης: Λόγος τελευταίος | Τάκης Σακελλαρίου (63’)
Ο Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά.

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

18:00 Piripkura | Bruno Jorge, Mariana Oliva (79’)
Το “Piripkura” ρίχνει φως στη τραγωδία που πέφτει πάνω στις αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου-στη συστηματική βία που χρησιμοποιείται εναντίον τους με συνεχή και απειλητική παρουσία. Παρά την απίστευτη αντοχή και επιμονή τους των τελευταίων των Piripkura, μια αναπόφευκτη ερώτηση πλανάται: Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει;
19:30 Εγώ και ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για το Νίκο Παπάζογλου | Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Αριστείδου (100’)
Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι.

elΕλληνικά